Konceptualna auto-umetnost u Beogradu

Mercedes“, „Audi“, BMW, „porche“, „Ferary“, „Rolls-Royce“ – svi ti nazivi mirišu na luksuz. Uvek su u modi, i uvek su najskuplji, ali se obično na sajmovima automobila, kao po pravilu, prodaju među prvima. U Srbiji se godišnje proda 1.600 takvih primeraka.

Ali bez obzira na budžet kojim raspolažete, kada je reč o ljubavi prema četvorotočkašima i dvotočkašima svih vrsta, 54. Međunarodni salon automobila i 13. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“, koji se istovremeno održavaju na Beogradskom sajmu od 22. do 31. marta, odličan su izbor za odmor i opuštanje svih vaših čula.

Nedavno završeni sajam u Ženevi akcenat je stavio, u skladu sa ekološkim trendovima, na električna vozila i hibride. Tako će biti i na najuglednijoj i najstarijoj manifestaciji u oblasti automobilske industrije u regionu, na Sajmu u Beogradu, gde ćemo videti 50 hibridnih i električnih automobila. Dobićemo i odgovor na pitanje da li imamo elektromrežu koja podržava novi tip punjenja baterija i saznati o prvim domaćim proizvodima te vrste – najavljena je promocija prvog punjača za električna vozila koji je spoj domaće pameti i industrije.

British motors“ je kao zvezdu ovogodišnjeg beogradskog Sajma automobila najavio električni Jaguar I-Pace, koji je u Evropi proglašen automobilom godine. On je stoprocentno elektični i ovo će biti njegova svetska premijera jer ga na salonu u Ženevi nije bilo.

Kad je reč o četvorotočkašima, pravo iz Ženeve stižu novi „pežo 208“, „reno klio“, tri „tojote korole“ – „turing sports“, „sedan“, „hečbek“, i „tojotа kamri“.

Već najavljeni rival Fordovom „Focus“ i VW „Golf-u“ jeste Škodina „skala“. Folksvagen na ovogodišnjem Salonu predstavlja „ti-kros“ i novi „pasat“, a Mercedes-Benc je najavio šest novih modela, među kojima i GLC i CLA „šuting brejk“.

Terenci postaju sve popularnija kategorija. Svi veliki proizvođači nude bar neko SUV vozilo, pa tako i „Škoda“ ulazi u trku sa svojim terencima. Na ovogodišnji beogradski salon dolazi ”Kamiq“, koji obećava vodeću poziciju.

Četiri nova modela BMW-a – BMW Z4, BMW X7 i dva iz serije 3 i serije 7 su svakako za pohvalu i divljenje, ali kada budete ugledali novi „rols-rojs“ – „kulinan“, vredan 300.000 evra, zastaće vam dah. Njegov naziv potiče od vlasnika rudnika (Tomasa Kulinana) u Južnoj Africi gde je iskopan najveći sirovi dijamant. Od njega je dobijeno devet velikih dijamanata, a najveći od njih trenutno pripada britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj.

Na ovoj izložbeno-prodajnoj manifestaciji utrkuju se uvoznici i distributeri svih svetskih automobilskih brendova, proizvođači auto-delova i opreme, kao i predstavnici prateće industrije. Osim toga, beogradski Salon automobila pravi je spektakl – počevši od izlagača, kojih je ove godine više od 400 iz 30 zemalja sveta, aktivnog učešća posetilaca, nagradnih igara, zabave i takmičenja. Čak iako niste kupac nego ste došli samo da vidite nove trendove auto-industrije, zasigurno ćete biti informisani o poslednjim trendovima u toj oblasti.

Na „Motopassion“-u će biti 36 brendova, od kojih su 23 najavila 50 premijernih izdanja.

Ako ste pak kupac malih gradskih automobila, luksuznih limuzina, terenaca, kombija ili dostavnih vozila, pa sve do najvećih kamiona, motocikala, kvadova, skutera, električnih bicikala ili opreme, preporuka je svakako da iskoristite sajamske popuste i akcije, kao i ponude banaka, lizing kompanija i osiguravajućih društava, koje su na Salonu automobila uvek aktuelne.